MOUNTAIN DDH IPA, una cervesa per a tots els públics, és el resultat de la col·laboració EDGE + & AND

 

Un primer contacte inesperat i molt prometedor: l’inici de la nova MOUNTAIN DDH IPA

En els primers mesos de 2019 estàvem vivint un moment dolç perquè els organitzadors del Barcelona Beer Challenge 2019 ens havien anticipat una gran notícia: ens atorgaven un premi a alguna (o algunes) de les nostres cerveses. Tal com vam comentar en un altre blog, aquesta distinció va ser atorgada a la Torrada & AND.

L’obtenció d’aquest premi internacional va ser complementada, en les mateixes dates, amb un altre fet rellevant per al nostre projecte: l’arribada d’un correu electrònic de l’Adam Betts, ànima mater de l’australiana EDGE BREWING PROJECT, on ens comentava que cap a la segona quinzena del mes de març de 2019 l’Adam havia de participar a França com a jutge en un certamen de cervesa.

Aprofitant que estava a Europa, ens plantejava elaborar conjuntament una nova cervesa a les nostres instal·lacions d’Andorra.

 

Planificació i execució del projecte EDGE + & AND

A partir de llavors, el telèfon i la videoconferència van ser els nostres principals aliats per a crear el nou producte. Les primeres idees es van orientar a definir el tipus de cervesa més adequat per cobrir els requeriments dels mercats australià i andorrà, i la conclusió va ser prou clara. D’una banda, una IPA podria completar la gamma de productes & AND i, de l’altra, elaborar una IPA molt especial encaixaria a la perfecció en un mercat australià, madur i demandant de constants innovacions.

 

Particularitats de la nova MOUNTAIN DDH IPA

Ràpidament ens vam posar a treballar sobre aquestes necessàries singularitats que Austràlia requeria i que a Andorra serien sempre molt benvingudes.

  • La primera era disposar d’un ingredient singular de la zona. L’aigua d’Andorra era important però no suficient. Es Dos analistas verificando un nivel de contenidos relevante para la produccion de cervezarequeria una singularitat més rellevant i l’època hivernal en què estàvem no ajudava a poder comptar amb ingredients naturals. Després de donar-li diverses voltes a aquesta qüestió, vam arribar a la conclusió que la millor opció per al projecte era incorporar la mel salvatge d’Andorra. La mel de Casa Folch. Això aportaria a la IPA un gust final molt més amigable que el que habitualment podem tenir amb una IPA tradicional. D’aquesta manera podríem arribar a un públic final molt més ampli, alhora que integràvem en el projecte als nostres estimats Productes Agrícoles i Artesans d’Andorra.
  • L’altre ingredient singular havia de ser l’aroma especial generat per un llúpol també especial, el llúpol Amarillo, que aporta aromes amb notes cìtriques.
  • De cara a potenciar l’aroma del llúpol Amarillo, el procés d’elaboració havia de comptar amb Double Dry Hopping (DDH) consistent a afegir, en dues ocasions, llúpol fresc durant el procés de fermentació.

Fins aquí, de la MOUNTAIN DDH IPA ja teníem dos components: el DDH i la IPA. Ens faltava el tercer element, MOUNTAIN, una qüestió merament comercial com veurem a continuació.

 

Particularitats del màrqueting: un tema no evident

Podríem pensar que amb el que s’ha explicat fins aquí tot estava resolt, però la veritat és que no era així.Quedava un tema ETIQUETA MOUNTAIN DDH IPA AUSTRALIAcrític com ho és la marca i el format de l’etiqueta, aspectes molt rellevants tenint en compte les diferències abismals que hi ha entre el mercat australià i l’andorrà.

La solució més pràctica va ser la següent

  • utilitzar la figura de l’Adam i l’Ivan, els dos creadors de la nova cervesa, observant la imponent imatge de les Etiqueta MOUNTAIN DDH IPA ANDORRAmuntanyes andorranes. Aquí apareix l’element que ens faltava: MOUNTAIN.
  • crear una marca (MOUNTAIN DDH IPA) que respectés els requeriments legals andorrans pel que fa a i’ús de símbols d’Estat
  • utilitzar dues etiquetes diferents que respectessin la filosofia d’imatge i de comunicació als respectius mercats de les dues entitats col·laboradores

 

Particularitats de la logística: un altre tema gens evident

No són molts els productes elaborats a Andorra que es comercialitzen a Austràlia. No. La veritat és que no.

Per això, va tenir el seu cert entreteniment la gestió administrativa i logística que suposa el transport de la MOUNTAIN DDH IPA fins a Rotterdam (com uns quinze dies) i des d’allà ser embarcada amb destinació a Melbourne (com uns quaranta dies més). Com sempre en aquests casos, la segona exportació a Austràlia serà molt més senzilla.

 

Elaboració de la MOUNTAIN DDH IPA

Va ser el dia 1 d’abril de l’any passat, un dia de treball dur però ple d’il·lusió per materialitzar el primer pas d’un gran projecte Cuatro amigos celebrando MOUNTAIN DDH IPAde col·laboració entre EDGE BREWING PROJECT i & AND BEER. Vam tenir la presència d’Andorra Televisió qui molt amablement va comunicar el projecte i va entrevistar a l’Adam i a l’Ivan.

 

No cal dir que durant els tres dies previs a el dia de l’elaboració, els nostres amics d’EDGE, la Michelle Vanspall i l’Adam Betts, van tenir oportunitat de conèixer les meravelles del Principat d’Andorra, unes jornades inoblidables i que haurem de repetir, sigui aquí a Europa o bé al continent australià.

 

Característiques de la MOUNTAIN DDH IPA

En el seu sabor predomina l’amargor de l’llúpol Amarillo encara que s’allunya del gust fort tradicional d’una IPA, donant així una Botellas marca &AND con etiqueta de la MOUNTAIN DDH IPAmillor sensació agradable a paladar.

Gràcies a l’Double Dry Hopping (DDH) aplicat en l’elaboració, la MOUNTAIN DDH IPA gaudeix d’una aroma intensa a cítrics, combinats amb tocs florals.Finalment la mel d’Andorra li aporta un retro gust de suavitat i elegància.

Perfecta per maridar amb una bona hamburguesa de vedella d’Andorra o bé amb barbacoes de carn, menjars mexicans, pizzes o amb tapes calentes.

Un excel·lent acompanyament quan estàs amb amics.

 

Des d’Andorra, una forta abraçada als nostres amics australians, Michelle i Adam ¡